HYMENOPLASTİ SONRASI İLİŞKİ

KIZLIK ZARI DİKİMİ

q77

Kızlık zarı dikilerek onarılabilir , burada başarı yırtığın oluş zamanına ve dokuların vereceği cevaba bağlıdır. Kızlık zarının tamirinde esas amaç zarı eski anatomik yapısına kavuşturmak ve cinsel birleşme esnasında kanamanın meydana gelmesini sağlamaktır. Kızlık zarı dikimi cinsel ilşki sayısı ve ilişkinin ne zaman olduğu farketmeksizin yapılabilir, hatta doğum yapmışlara bile uygulanabilmektedir.

Kızlık zarı tamiri birkaç yöntemle yapılmaktadır. Bunlar arasında en sık kullanılanlar kalıcı yöntem de denilen fleb yöntemi ve basit olarak uc uca dikerek yapılan birleştirme tekniğidir. Bu yöntemle yapılan ( Fleb Tekniği ) kızlık zarı dikiminde etraftaki dokulardan alınan mukoza parçası ile yırtılan bölgede yeni bir kızlık zarı meydana getirilmektedir. İşlem sonrası ne zaman ilişkiye girilirse girilsin kanama meydana gelecektir. Bu tip tamirde kaç kez cinsel ilişkiye girildiği veya kızlık zarının ne zaman yırtıldığı önemli değildir. Daha önce doğum yapanlara veya kürtaj olanlara da bu yöntemle kızlık zarı tamiri yapılabilmektedir.

Basit teknikte ( uç uca birleştirme) ise kızlık zarı geçici olarak yırtılan uçlar birbirine dikilir ve cinsel ilişki ile bu bölgeden yırtılma olur, kanama meydana gelir. Bu işlem evlenmeden 3-4 gün önce yapılmalıdır, aksi halde kanama meydana gelmeyebilir.

Kalıcı Kızlık Zarı Dikimi (Flep Yöntemi)

Kızlık zarı vajina girişinden yaklaşık 2 cm içeride bulunan zarsı yapıda bir oluşumdur. Kızlık zarının kanlanması çok azdır bu nedenle tamiri de oldukça zordur. Yeni oluşan yırtıkların tamiri nisbeten daha kolay olsa da flep kaldırılarak yapılan kalıcı kızlık zarı tamirinde kızlık zarının ne zaman yırtıldığı, kaç defa cinsel ilişki yaşandığı, kürtaj, düşük veya doğum gibi olayların gerçekleşip gerçekleşmediği önemli değildir.

Flep vajina duvarından kaldırılan dokuya verilen addır ve bu doku kullanılarak yeniden kızlık zarı yapılandırılır. Cinsel ilişki ile erkek cinsel organının bu bölgeden geçmesi ile dokular yırtılır ve kanama meydana gelir. Bu tarz işlemlerde esas amaç kanamanın ilişki ile gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu ameliyat sonrası kızlık zarı tamiri yapıldığı kişinin partneri tarafından anlaşılamaz ancak bir kadın doğum uzmanı veya adli tıp uzmanı tarafından muayene olursa anlaşılabilir. İleride muayene esnasında veya doğum esnasında da kızlık zarı tamiri yapıldığı anlaşılamamaktadır. Bu tarz ameliyatlarda eğer vajinada genişleme varsa bu da aynı seansta tamir edilebilmektedir. Bu tamir hem dokuların iyileşme esnasında uyumu hem de kürtaj, sık ilişki veya doğum gibi durumlardan sonra genişleyen vajinanın eski haline dönmesi açısından açısından önemlidir.

Kızlık zarı tamirinde bir diğer önemli husus da ameliyat sonrası verilen ilaçların düzenli kullanılması, pansumanların düzenli yapılması ve kontrollere mutlaka düzenli olarak gelinmesidir. Bu hususlar en az cerrahi işlemin düzgün olarak yapılması kadar önem teşkil etmektedir. Cerrahi sonuç ne kadar iyi olursa olsun ameliyattan sonra oluşacak enfeksiyon ameliyatın başarısını olumsuz yönde etkileyebilir.

Kızlık zarı kalıcı onarımı ortalama 30 dakika sürmektedir. İşlem genellikle lokal anestezi altında uyuşturularak yapılır ancak bazı durumlarda hastanın isteğine göre genel anestezi ile de yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası hasta evine gidebilir ve ertesi gün normal günlük hayatına devam edebilir.

Anüler Hymen (Yuvarlak halka): Kızlık zarı yuvarlak halka şeklinde olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. Ortadaki delik çok büyük bir penisin geçişine rağmen zar yırtılamayabilir. Bu durumda “hymen duhule müsait” denir. Halk arasında ise “esnek zar” tabiri kullanılır. En sıklıkla görülen hymen şeklidir(%60-95 oranında)

Kresentrik Hymen (Yarımay): Zar yarımay şeklindedir. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir. Görülme sıklığı %3.5 ile %20 arasında değişmektedir. Bu tür zarlar genelde ilişki sırasında yırtılmaz.

Septalı Himen (Ara bölmeli): Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, zara ait ara bir doku parçası vardır. Görülme sıklığı %1.5-5 arasındadır.

Kribriform himen (Çok delikli, kalburumsu): Hymenin ortasında tek değil birden fazla delik vardır. Bu görüntüsü ile adeta bir “kalbura” benzer. Görülme sıklığı %1’den daha azdır.

İmperfore himen (Deliksiz): Hymenin ortasında delik yoktur ve vajina girişi tamamen kapalıdır. 2000 kızın birinde görülen bir durumdur. Bu zara sahip kızlar hiç adet kanaması görmezler. Normal şekilde gerçekleşen kanama vücut dışına atılamaz ve hymen arkasında vajina içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur ve mutlaka cerrahi bir işlemle açılması gerekir.

Mikroperfore himen (Küçük delikli): Zarın ortasındaki delik çok küçüktür. Adet kanaması olur ancak oldukça ağrılıdır. Bazen cerrahi müdahale ile açılması gerekebilir.

Multipar himen (Doğum yapmışlarda bulunan): Normal doğum yapmış kadınlarda kızlık zarı doğuma bağlı yırtılır ve geriye kalan kısımlar “karinkül (hymen artığı)” olarak adlandırılır.

Ayrıca kızlık zarının çok kalın yahut esnek olmayan sekilde gelişmesi durumunda ilişkiye engel durum yaratacağından ötürü jinekolog tarafından bir müdahele gerekebilir.

Kızlık zarı en kolay bebeklik ve ergenliğe ulaşılmadan önce çocukluk sırasında görülür. Ergenlik sonrası incelir yahut kendi üzerine katlanır.

Kızlık zarınnın şekli tarif edilirken adli tıp doktorları tarafından saat kadranı kullanılır. Sırt üstü yatmış hasta da saat 12 pozisyonun üretranın altında ve saat 6 pozisyonu anüse yakın olarak bulunur.

Kızlık Zarının Yırtılması

Kızlık zarı ilişki, travma, kaza veya nadiren de spor yaparken yırtılabilmektedir..Kızlık zarı zarsı ince bir yapı olup vajina girişinden ortalama 2 cm geride yer alır. Vajinayı çepeçevre iç kısımdan sararak içeri doğru bir çıkıntı oluşturur ve vajina iç duvarını daraltır. Normalde vajina genişleyebilen bir yapıya sahiptir, bunu en güzel ve çarpıcı olarak doğum esnasında 10 cm çaplı başın geçişine izin vermesinde görmekteyiz.Ancak kızlık zarı genişleme özelliğine sahip değildir (sadece elastik tip kızlık zarı genişleyebilir) ve içeri giriş olduğunda yırtılarak kanama meydana gelir.Burada kanama değişik miktarlarda olabilir. Eğer kanlanması yoğun bir yerden yırtılma olursa veya aşırı kalın, etli kızlık zarı yapısı mevcutsa kanama aşırı olur ancak kanlanması az olan bölgeden olan yırtılmalarda kanama fark edilmeyecek kadar az olabilmektedir.

Bazı kızlık zarları yukarıda da belirttiğimiz gibi elastik olabilir , bu tip kızlık zarı ortalama her 10 bayandan birinde görülebilmektedir ve bunlarda ilşki ile kanama meydana gelmez. Bu durum bazen eşler arasında büyük problemlere sebep olabilmekte ve eşin kendisini kız olduğunu , daha önce cinsel ilişki yaşamadığını ispatlama çabasına sokabilmektedir